Galériák

Tartalomjegyzék

Vezetőállás

Bemutatkozás

A Vezetőállás vasútmodell klub Magyarországon egyedülálló, melyben a látogatók aktív részesei lehetnek a modelleken keresztül a hazai vasútüzem életének és működésének, illetve a modell világ üzemeltetésének és építésének. A megépített modul-terepasztal H0 méretarányú és digitális (dcc) rendszerű.

2016 óta rendszer élmányjáték lehetőséggel várják a vendégeket 4-6 hetente egy-egy hétvégére. Ilyenkor időpontfoglalással lehet jelentkezni játékra 1-7 fős csapatokban. (Jelentkezés és további információ: www.vezetoallas.hu/idopontfoglalas weboldalon)

Fókusz

A magyarországi vasúti közlekedés valósághű folyamatainak játékos bemutatása, valamint a résztvevők számára e működésben közvetlen részvételi lehetőség biztosítása. A népszerűsíteni kívánt menetrend szerinti játékban a modellvasúti üzemet a nagyvasúti Forgalmi Utasításban leírt szabályok szerint bonyolítják. A vonatok menetrend szerint közlekednek, az állomáskezelők engedélyt kérnek a vonatok indítására, szervezik a forgalmat és az áruszállítást. A vonatokat a jelzések alapján mozdonyvezetők irányítják. Ez a fajta játék felnőtteket és gyerekeket egyaránt órákra képes lekötni. Ezen kívül lehetőség van Szabad játékra is, ahol lazább szabályok mellett játszhatunk.

Küldetés

A Vezetőállás ennek a fajta játéknak, a modellvasutazásnak és a nagyvasúti üzemnek a megismertetését és megszerettetését tűzi ki célul, mindeközben kialakítva egy kreatív közösséget, ahol nem csak játszani lehet, de megtanulni a digitális modellvasutazás és modern modulterepasztalok építésének mikéntjét – beleértve a hozzá szükséges mérnöki gondolkodást, terepépítést, áramkörkészítést, digitális technikát vagy akár a programozást. Az üzemeltető – Győri Balázs – ezekben a témákban komoly gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, amit szívesen ad át a látogatóknak. A mérnöki gondolkodás elsajátítása (probléma – megoldás-keresés – tervezés – megvalósítás – üzemeltetés) pedig az élet számos területén hasznos készség bárkinek.

Digitools termékek megismerése a gyakorlatban

A Vezetőállás vasútmodell terepasztalát Digitools elektronikák vezérlik, itt élőben megismerhetjük a működését a következőknek: DigiSignal, DigiSwitch, DigiServo, DigiProgrammer és DigiProgram, DigiSound dekóderek és azok programozása, DigiTrainsPro vasútmodell vezérlő alkalmazás, Digitools Remot Szergej, Digitools BZmot, Digitools MTB Csörgő, Digitools MTB AWT Kocúr, stb.

Szörényi Szabolcs - Budapest Nyugati pu.

2011 – 2012-ben Szörényi Szabolcs terepasztalát digitalizáltuk.

Az asztal több éven keresztül épült, a munka kezdetén még a régi analóg technikával tervezték a vonatok vezérlését megoldani. Sajnos ez a megoldás soha sem valósult meg, a Nyugati pályaudvar hosszú időn keresztül élettelen volt. 

Újszerű digitális megoldásainkkal újra lendületbe hoztuk az asztal építését.

Megvalósítottuk a teljes vágányhálózat foglaltság ellenőrzését, valóságnak megfelelően működő jelző és váltóállítást építettünk ki, valamint rengeteg járművet digitalizáltunk. Kézi irányítás mellett a Nyugati pályaudvar életre kelt!

Szabolcs terepasztalát rajtunk kívülálló okok miatt végül nekünk sem sikerült olyan állapotba hozni, mint amilyenre szerettük volna. A vonatok automatikus menetrend szerinti közlekedése már nem valósulhatott meg, de örökre hálás szívvel gondolunk a Nyugati pályaudvar alatt eltöltött napokra!

Az ott töltött közel két évünk alatt mi is nagyon sokat tanultunk. Termékeink együtt fejlődtek az asztallal. Rengeteg új problémával találkoztunk, amikre megoldásokat kellett találnunk.

Termékeink jelenlegi tudása és fejlettségi állapota sokat köszönhet ennek a munkának.

Köszönjük a lehetőséget és bízunk benne hátha egyszer még visszatérünk!

Digitools kertivasút

2012-ben kezdtük építeni a képeken látható 14 m x 17 m alapterületű kertrészben G méretarányú pályánkat.

Járműveink nagy része Piko gyártmány, de van néhány LGB modellünk is.

Legnagyobb kedvencünk mégis a Gyenes György által épített M41 2185 pályaszámú Csörgő modellünk.

A pálya és a vasúti környezet folyamatos fejlesztés alatt áll. Minden időjárás álló és egész évben kint van a kertben. 

Évről évre a legnagyobb pusztítás az állatok végzik. Madarak bontják a peronokat és az épületeket, sünök és macskák tanyáznak az alagutakban. Az állatok rombolásának helyreállítása folyamatos feladatot ad évről évre.

Itt teszteljük termékeinket is.

DigiSound-Jumbo3 dekódereink róják köreiket, próbáljuk a hibákat felderíteni.

A tápellátást a DigiBooster erősítőink biztosítják, a jelzőket és a váltókat a DigiSwitch-2G nevű eszközdekódereinkkel állítjuk.

A vonatok vezérlése a DigiWifi-n keresztül a DigiTrainsPro applikációval történik.

Egy régi multiMAUS-t használunk digitális központként.

Mini Magyarország Szarvas

Aktív családi vagy iskolai kikapcsolódás az ország egyetlen interaktív parkjában, a Mini Magyarország makettparkban, illetve hazánk legnagyobb arborétumában, Szarvason.

A vonatok működtetéséhez szükséges eszközöket, váltódekódereket, mozdonydekódereket cégünk fejlesztette és gyártotta, valamint az eszközök telepítésében is aktívan részt vettünk.

Lakomatív étterem

“Ahol az italt a vonat hozza asztalhoz”

Budapest egyik legforgalmasabb részén, a Keleti Pályaudvar közvetlen szomszédságában helyezkedik el a Lakomatív Étterem. Az étterem különlegessége Magyarországon egyedülállóan az, hogy az italokat vasútmodellek szállítják ki az asztalokhoz.

DigiTools bemutató asztal

“Egy asztal építésének története képekben.”

Vevőszolgálati irodánkban megkezdtük a bemutató asztalunk építését. Az elkészült terapasztalon az összes Digitool Elektronika termék működés közben bemutatható lesz.

A képeken az építés folyamata látható.

 

Miniversum

“Egy emlék képei.”

A budapesti Miniversum terepasztalain Magyarország, Ausztria és Németország pár jellegzetes tája és városa jelent meg.

A terepasztalokat működtető elektronikai berendezéseknek jelentős részét a Digitools Elektronika Kft. szállította, valamint a vágányfektetésben és terepépítésben is részt vettünk.

Sajnos 2020-ban az egészet elbontották….